Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte pravdu. Měli jsme se tak dobře, že jsme se museli obehnat ostnatým drátem a postavit tam samopalníky, aby se k nám netlačili z celého světa zájemci.

2 0
možnosti
Foto

Zahlédl jsem zase na mobilu (povaloval jsem se po noční v posteli) dvě reakce, tak chci odpovědět:

1. Panu Matuškovi: Kdo si za socialismu žil lépe? Skoro všichni řemeslníci, mnozí prodavači a samozřejěm veksláci, podvodníci a zloději. Ale ti jsou teď také, myslím podvodníky a zloděje.

2. Nemám rád, když někdo zpochybňuje má slova, jako pan Hrubý. Takže zopakuji, jak jsem to za "šokializmu" měl s auty:

A. První auto koupili rodiče v létě 1969, ale z důvodů vinkulace muselo být napsané na mě a jakoby mně také patřilo.

B. Toto auto jsem před vojnou v roce 1974 prodal a v roce 1975 koupil za stržené peníze a výtěžek z PSM novou Š110L přesně tak, jak jsem popsal. Telefonicky jsem si začátkem týdne dohodl schůzku a ve čtvrtek jsme si šel pro auto. Bez vinkulace, bez pořadníku, jen se šekem Spořitelny

C. V roce 1981 jsem Š110L prodal a obratem koupil ojetou Ladu 1600. D. Tu jsem v roce 1983 za přemrštěnou cenu prodal expertovi do Iráku a zůstal nějakou chvíli bez auta. Čekal jsem až dorazí nová zásilka Žigulíků. F. V roce 1983 jsem pak v Příbrami, kde byly zrovna na skladě, koupil Wartburga kombi, který dosloužil někdy okolo roku 1991. D. V roce 1989 (květen) jsem koupil své poslední socialistické auto. Ladu kombi, na kterou jsem se musel zapsat to pořadníku prodejny, ale už jsem zapomněl, jak dlouho jsem čekal. Asi rok a půl. Ten pořadník ale nebyl žádnou vinkulací, chtěli pouze moji občanku, aby byl v prodeji pořádek. Ano, provozovali jsme několik let dvě auta.

0 0
možnosti
Foto

A teď jsem viděl reakci paní Hruškové, která pokládá mé líčení za pohádky. Pohádkou samozřejmě může být, že mám tak hodnou maminku, která mi tolik peněz našetřila,, ale s auty to bylo přesně tak, jak jsem popsal výše.

0 0
možnosti

Rozhlížím se kolem. A trochu závidím svým dětem, oč se mají lépe, závidím ze stejného důvodu těm vnukům, kteří jsou již dospělí.   Jediné minus spatřuji v tom, že samozřejmě "větší výnosy" jsou provázeny větším rizikem (nezaměstnanost).  Jenže tak to ve světě chodí.

4 0
možnosti
Foto

V tramvaji jsem na mobilu zahlédl jakési pochybnosti o tom, jak jsem si v oce 1975 koupil nové auto. Je to prosté. Byl jsem jedináčkem a rodiče měli velmi slušné platy. Moc neutráceli a tak jim peníze vlastně zbývaly.

V roce 1969 koupili první auto, ale otec už nedokázal udělat řidičák. Takže auto "spadlo" na mě, já ho před vojnou za asi 28.000,- Kčs prodal a právě před návratem z vojny mi došel pětiletý cyklus PSM (Prémiové spoření mladých, úrok 5,1%), na kterém bylo asi 35.000,- Kčs, takže jsem cenu az auto (asi 55.000,- Kčs) zaplatil levou zadní a samozřejěm ne ze služného.

0 0
možnosti

P22a41v86e38l 77K82u50r78a39l

19. 1. 2014 10:09

Jenom je mi záhadou z čeho se ten úrok 5,1 procenta vznikal. (Ve výsledku to byli povětšinou peníze které stát pumpoval do ekonomiky bez toho aby to mělo jakékoli ekonomické ospravedlnění.

Což byl taky důvod proč po listopadu šli koruny na světovém trhu použít pouze jako toaletní papír a ropa a plyn se za ně kupovat nedala.

sice krátkodobě jste se měl lépe, ale v dluhodobém měřítku to situaci podstatně zhoršilo (jo sice komunisti předpokládali že sovětské impérium bude stát na věčné časy a nikdy jinak ale holt se spletli a následky pak byli katastrofální)

Ovšem tak to dopadne vždycky když se plánování čekoholi pustí optimisti co přdpokládají že vždycky všechno vyjde podle plánu a nebo líp.

1 0
možnosti

J61o57s59e83f 18P39o28t98r

18. 1. 2014 23:56

Ano, je fakt, že jsme neumírali hlady a po půl roce v pořadníku jsme si mohli koupit auto ŠKODA nebo WARTBURG.

Mě ani na tom režimu nevadí, že jsme neměli barevné TV, nablýskaná spolehlivá auta, že  nebyly k dostání pastelově zbarvené aktovky pro školáky, že jsme nemohli jezdit k teplým mořím, jako to, že z nás udělali  blbečky - žijete v pokrokové, budoucnosti patřící společnosti, jenže, když jsme v prosinci 1989 navštívili naše sousedy, zjistili jsme, že žijeme v zaostalé gubernii ještě zaostalejšího tábora  míru a socialismu.

Nebyli bezdomovci. A víte pane spisovateli proč ? Tato skupina lidí existuje v socialismu i v kapitalismu. Jenže v socialismu je okamžitě zavírali do vězení nebo na psychiatrii.

Papaláši nekradli. Jste si tím, pane spisovateli jist ?. Papaláši byli od dělnické třídy, družstevního rolnictva a pracující inteligence odděleni : Veřejnou bezpečností s jejich veřejnými udavači - pomocníky VB, Tajnnou státní policií s jejich tajnými udavači ve všech organizacích a institucích a Lidovými milicemi, dokonale vyzbrojenými. Myslíte si, že pořes tuto hradbu něco proniklo?. Víte o tom, že papaláši měli své speciální prodejny s moderním a levným západním zbožím ? a, že dělali vše proto, aby to dělnická třída nevěděla ?

Co se týká zdravotnictví. Víte o tom, že kdo chtěl účinné léky, musel je tajně propašovat ze Švýcarska.? Víte o tom, že od 1989 se u nás zvýšilo průměrné dožití mužů z 65 let na 72 let, což je rekord, který nemá ve světě ve zdravotnictví obdobu ?

9 5
možnosti
Foto

Já se Vás, pane Potre, nechci dotknout, ale s pořadníky na auta to bylo trochu jinak. Nejprve byly vinkulace, my vinkulovali v roce 1966 a auto jsme mohli koupit v roce 1969, ale to druhé již bylo zcela volně.

Vrátil jsem se z vojny, vytočil obchodní dům Bílá Labuť (ano tam se také prodávala auta), objednal jsem se na termín a za tři dny jsem ulicí Na Poříčí ujížděl v nové Škodě 110L. To bylo počátkem září 1975.

Škodovky pak byly snad furt, ale s Žigulíky byl občas problém. A dokonce v roce 1976 dostal kamarád tentýž vůz zlevněný asi o 8.000,- Kč. Bylo to dost peněz.

3 1
možnosti

Děkuji všem za pěkné a neagresivní příspěvky. Čtu je všechny, vážím si jich a budu s nimi počítat v dalších blozích. Autor.

0 0
možnosti
Foto

Ano, výstižný článek. Ještě bych zmínil dětské přídavky - např. na 3 děti činily v roce 1989 1210,- Kčs. To je cca 12100,- na dnešní peníze , a to čistá ruka R^

0 3
možnosti

Tak tohle už snad ani nechtějte. To by stát položilo do roka a do dne!

0 0
možnosti
Foto

Pane autore, s něčím se dá jakž takž souhlasit nebo alespoň smysluplně polemizovat - ale jak jste mohl mít v minulém režimu více informací z médií?

5 0
možnosti

No to právě píšu, že tendenční informace podávala tehdejší husákovská media, ostatní informace jsme měli z Londýna atd. Dnes jsou media opět tendenční. Doba svobody informací je opět za námi. Co třeba víte o válce v Sýrii? Nic. Co víte o Řecku? Nic.

1 2
možnosti
Foto

žilo se jednodušeji, ale lépe určitě ne

6 1
možnosti
Foto

Tak určitý bych tedy zcela určitě nebyl. Jisté skupiny obyvatelstva si tehdy žily podstatně lépe než dnes. A nebylo jich málo.

3 1
možnosti

...Pamatuji si, jak jsme si pak z takové mizerné práce dělali legraci průpovídkou: "jo co by za tu práci nezaměstnaní na západě dali"....

A já si zase pamatuju, jak jsme si říkali, že tahle země by potřebovala nezaměstnanost jako prase drbání :-) Nic nepovzbudí ekonomiku líp než pořádná konkurence, jak mezi firmami, tak na pracovním trhu :-)

4 0
možnosti

Asi reagujete na mě. No každý máme jiné vzpomínky, protože jsme pracovali někde úplně jinde. Vy asi tam kde bylo přezaměstnáno, tedy zřejmě na dobrém místě, já naopak. Teď jste určitě spokojený, nezaměstnaných je opravdu hodně, že by to téhle zemi pomáhalo si nemyslím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1866x
Jsem již starší člověk, již od r. 1990 se živím sám jako podnikatel. Rád bych nepsal hlouposti, ale to posoudíte Vy - čtenáři. Těším se na Vaše reakce.

Seznam rubrik