Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J57i85ř85í 72P79l10í91v71a

28. 2. 2014 10:30

Váš výrok "Přátelé, peněz je na světě asi 6x tolik, než veškerého světového majetku." mi připadá  slušně řečeno prapodivný.Za ten by vás L.von Mises nepochválil. Kde jste ho vzal? Jak chcete zjistit kolik je světového majetku? V jakých jednotkách ho chcete měřit?  No ale, asi jste chtěl mluvit o inflaci a použít nějakou dramatickou formulaci...

0 0
možnosti

Souhlas že je to obtížně měřitelné, ale o jedno "měření jsem se pokusil". Porovnal jsem pro eurozóny měnový agregát M2, který představuje pohotovou zásobu peněz z HDP eurozóny (což představuje produkci zboží a služeb před spotřebovou). A k velkému překvapení pro mnohé...v eurozóně je 2x více peněz než eurozóna vyprodukuje zboží a služeb. Jistě se shodneme na tom, že HDP není majetek ale řekněmež že to je měření schopnosti ekonomiky generovat majetek. Pokud ale od HDP odečtu reálnou spotřebu erozóny (jsem u záporného čísla) tj. eurozóna majetek negeneruje ale spotřebovává. Přesto peněžní zásoba roste.

0 0
možnosti
Foto

Hlavní viník je vždy jen jeden a jmenuje se STÁT !   Poprvé v lidských dějinách máme ucelenou ekonomickou teorii, která umí dát odpovědi na většinu společensko ekonomických procesů.  Tou je Rakouská škola ekonomie.

1 1
možnosti

Souhlas s jednou technickou poznámkou..rakouská škola byla v prvotní verzi k dispozici už před druhou světovou válkou a v ucelené od roku 1949. tedy nikoliv poprvé v dějinách ale  už téměř 70 let má lidstvo k dispozici klíč k řešení a ne a ne ho použít. A mimochodem rakouská škola je jen důsledek tím, komu za to máme děkovat je baron Ludwig von Mises.

2 1
možnosti

Svým způsobem zajímavý článek. Ano peněz ((jako komodity, zboží) je na světě násobně více než skutečného majetku. Na toto téma jsem psal článek tuším tak před skoro dvěma lety. 

Ale v mnohém se mýlíte.  Například Vaše tvrzení že ekonomie jako věda neumí se současnou situací pracovat. Ale umí. Jenže ekonomie má své úrovně (či směry) přirovnal bych to k fyzice.. v ní najdete mechaniku ale taky termodynamiku a kvantovou fyziku. Mechanika vám také neumí pracovat s jevy, které ale dokáže popsat a vysvětlit kvantová fyzika.

Problémem ekonomie jako vědy je  vžité dogma, že ekonomie je exaktní věda, která pracuje s čísly. Nikoliv ekonomie není exaktní věda..je to věda o lidech, lidském jednání v tržním prostředí. Je to spíše obdoba sociologie. A právě velkou chybou ekonomů halvního proudu ve 20 století bylo, že na nějaký čas na toto zapomněli. Naštěstí ne všichni.

0 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1866x
Jsem již starší člověk, již od r. 1990 se živím sám jako podnikatel. Rád bych nepsal hlouposti, ale to posoudíte Vy - čtenáři. Těším se na Vaše reakce.

Seznam rubrik