Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J73a64n 50R20á46ž

16. 3. 2014 15:02

Státní dluh, i v tak malé výši, jako má ČR, v podstatě splatit nelze. ČR má kumulovaný státní dluh ve výši cca 1,7 bilionu Kč a stále roste. Už nejsme schopni spácet jistinu, splácíme jen úroky a to patříme k nejméně zadluženým státům EU.

Volání po vyrovnaném rozpočtu je z říše snů a utopií, neb by to znamenalo razantní snížení životní úrovně převážné části obyvatel, což by vyvolalo tak masové sociální bouře, proti kterým by byl Kyjevský majdan jen procházkou růžovým sadem.

Stát ve kterém tvoří 3/5 rozpočtu mandatorní výdaje a kde je na výdajích státu existenčně přisáto tolik jeho občanů,  nemá jinou cestu, než se stále zadlužovat. Je to daní za sociální stát se kterou se musíme buď smířit nebo nechat stát zbankrotovat a pak dávat pozor na to, kde parkuje Aurora.

1 1
možnosti

J12a21n 21R67á70ž

16. 3. 2014 15:40

A doplňuji: Tempo globálního zadlužování se zrychluje tempem, které se vymyká  kontrole tradičními politicko ekonomickými nástroji. Částka zadlužení vyrostla od prvních příznaků finanční krize v posledních letech o více než 40 procent na 100 bilionů amerických dolarů. Vlády světa byly nucené si půjčovat, aby své ekonomiky vytáhly z recese, zatímco společnosti využívaly výhod rekordně nízkých úrokových sazeb a tak se také rekordně zadlužily. Vládam se situace vymkla z rukou zcela a celosvětový měnový kolaps  nastane v okamžiku, kdy se situace vymkne z rukou i globálním autoritám, které ovládají (zatím) finanční trhy.

0 0
možnosti

J39a57n 85R91á54ž

16. 3. 2014 14:52

Státní dluh, ve výši i tak malé jako má ČR,  zaplatit v podstatě nelze. Kumulovaný dluh našeho státu je cca 1,75 bilionu Kč a stále roste. Náklady na obsluhu státního dluhu jsou tak vysoké, že jistinu už nejsme schopni splácet a splácíme jen úroky. A to patříme mezi země s nejnižším zadlužením Evropě.

Volání po vyrovnaném rozpočtu je z říše snů a utopií, protože by to znamenalo tak razantní snížení životní úrovně  rozhodující části obyvatel, že by to vyvolalo masové sociální bouře, proti nimž by byl " Kyjevský Majdan" jen procházkou růžovým sadem.

0 1
možnosti

Pane Ráž, hned po revoluci jsme měli několik let vyrovnaný rozpočet. Dluh se dá splatit i s  vyrovnaným rozpočtem. Dvě třetiny daní se vyhazuje oknem!!!! Dají se ušetřit miliardy za neziskovky, byrokracii, EU mandatorní výdaje... Jsme ve skutečnosti velmi bohatý stát. Žádné snižování úrovně nemusí být, ba naopak, mohou se ještě snížit daně a stát na tom mnohonásobně vydělá. A nejen stát, ale každý z nás!:-)

0 0
možnosti

K40a59r51e98l 35N90o58v59á37k

16. 3. 2014 14:41

Až po větu "řešení musí být celoevropské" je to OK.

Těch pár poslední odstavců jsou pak již  jen nesmysly.

0 0
možnosti

J37a33n 98F22r78o83l36í56k

16. 3. 2014 13:31

Hm. Takže státní vlastníctví zajistí zaměstnanost? Ovšem jedině za železnou oponou, kde ten cement ze státní cementárny bude mít zajištěný monopol.

2 0
možnosti

Tak nějak. Je s podivem že volič pravicových svobodných má tak brutálně levicový názor..

0 0
možnosti

Teda tak naivní blog už jsem dlouho nečetl. Člověk chce psát o financích, a ani nezná název nejprofláknutější světové banky Goldman Sachs. Říká, že je volič pravicových Svobodných, a přitom navrhuje opatření levicovější než ČSSD. Mluví o dluzích v tržním prostředí, a ani nechápe že aby někdo mohl mít zisk, musí vzniknout stejně velký dluh. A tedy umazáním dluhů by spousta firem v důsledku krachla. A hlavně autor nechápe co je to důvěra lidí a firem v peněžní systém a jak vzniká inflace, a proč je centrální banka nezávislá na politicích..

0 0
možnosti

J94a55n 19P60a34v16e48l

16. 3. 2014 11:40

Naivní? Vysloveně hloupý (když se budu držet slušných slov)

0 0
možnosti

Po výhradně české bance volají správní ekonomové už dávno. Krize byla vyvolána záměrně největšími bankami. Bude-li zavedena bankovní unie, tak stačí zablokovat všechna konta... Banky počítají s tím, že státy zaplatí tyto krachy bank. Mám dojem, že na Islandu to řešili geniálně a přitom velmi jednoduše. Nechali všechny banky padnout a dali všem klientům bank jejich peníze. I když jde o stamiliony, vždy se toto řešení mnohonásobně vyplatí. Nechat padnout banky a klientům vrátit peníze.!!

0 1
možnosti

To je pěkný nesmysl, že když padne banka, tak lidé dostanou peníze zpět, banka padne, protože nemá peníze na výplaty zákazníkům.

www:zprávy.aktuálně.cz: Velká Británie požaduje (po Islandu za vyplacené náhrady lidem) 452 miliard islandských korun (79,4 miliardy Kč), zatímco Nizozemsko 104 miliard islandských korun (18,2 miliardy Kč).

0 0
možnosti
Foto

Promiňte, ale mně to připadá dost naivní. Pokud si vzpomínám, tak dluh nastával vždycky tak, že prostě nešlo krátit požadavky na finance a rozpočet na to neměl. Vzpomeňme třeba na legendární pastelkovné. A vzpomeňme na současného předsedu vlády, který jako ministr financí při rekordním růstu nasekal rekordní dluh.

A vámi zmiňovaná cementárna jako příklad, že kdyby byla státní, víc by prosperovala, více lidí by zaměstnávala a státu více odváděla. Hm, to tu ale již bylo. Vše bylo státní, více zaměstnávalo, více se odvádělo státu a měli jsme se líp? Naopak vše šlo do kytiček. Pouze soukromé vlastnictví popudí ve vlastnících iniciativu a chuť něco děla t a pak to musí předat dál na své zaměstnance. Ale to jsou klasické ekonomické teorie.

Tak abych to shrnul. Dluhy jsme si skutečně nasekali naší rozhazovačností a žádné mezinárodní spiknutí za tím nevidím. A prosperitu zajistí jedině volný trh s konkurencí a soukromým vlastnictvím, řekněme s nějakými sociálními prvky.

8 1
možnosti

Ano taky to tak vidím , ještě bych dodala - bez debilnich dotaci .

2 0
možnosti
Foto

Jsem pravičák jak Vy . Vůbec jsem ale nepochopil , jak chcete "snadno" řešit státní dluh ?Snad ten poslední odstavec ? České ( státní) banky budou sanovat český dluh ? Nevím, nevím , která česká banka by to kapitálově zvládla . Notabene - sám sobě si být věřitelem ?

1 1
možnosti

Ale těch 56 milard není vyhozeno do luftu.  Jsou vynaloženy na soukromou spotřebu a soukromé investice. Tedy opět roztáčejí kola ekonomiky, přinášejí určitý daňový výnos atd. Peníze se musí točit, aby se točila ekonomika.

2 1
možnosti

"Když se tak podívám několik let zpět, dluhy byly patrně vyrobeny úmyslně. Zadlužení není výsledek naší rozmařilosti, je to cíl, je to něco, o co usilovala skupina mezinárodních obchodníků s penězi."

Tak to samozřejmě je a je smutné, že to dosud spousta lidí neprohlédla.

2 0
možnosti

Ale vůbec ne, struktura vlastníků státních dluhopisů ukazuje, že ty peníze, respektive úroky, zůstavají v Česku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1866x
Jsem již starší člověk, již od r. 1990 se živím sám jako podnikatel. Rád bych nepsal hlouposti, ale to posoudíte Vy - čtenáři. Těším se na Vaše reakce.

Seznam rubrik