Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dokud budete uvažovat v úrovni "půjdu volit a když zvolíme všichni stejně - bude dobře" tak se opravdu nikdy nedočkáte. Demokratická většina u voleb není zárukou dobrého fungování státu. Za socialismu volil národ 100% Národní frontu a taky nic, protože většina nesouhlasila ale "nedalo se nic dělat". Volební většina musí být aktivně zapojená do formulace volebního programu a aktivní v jeho realizaci. Internet a mobilní sítě jsou ideální technickou podporou pro voliče, kteří chtějí pro republiku něco udělat. Dokud budeme spoléhat na strany o stovkách nebo tisících členech, vždy se budeme divit komu že ty zákony jsou k užitku. Ano, napište si sami svůj volební program a přijďte s ním na blogu, diskutujme o tom, obhajujte si to a pak teprve volte, co je vám blízké. Jinak se k občanské společnosti nedohrabem nikdy, a minoritní elita nám vždy ukáže komu jsme dali moc.

0 0
možnosti
Foto

Já nevidím problém v tom, co jste popsal. Leží v tom, že:

1) strany jsou si podobné jako vejce vejci - až na několik nepodstatných maličkostí

2) strany jsou ideově zcela prázdné - nemají co slíbit, tak slíbí cokoliv

3) strany jsou neodpovědné - jakýkoliv slib po volbách klidně zapomenou

4) strany jsou pouze mocichtivé - je jedno jak, ale pašalíky získáme

5) v politických pozicích se dá neobyčejně zbohatnout a zájmy lidí jsou někde na okraji pozornosti. To jsou všechno znaky zcela nefungující demokratury.

0 0
možnosti
Foto

A zapomněl jsem ještě dopsat, že demokracie (jaksi z principu) se snaží dát část moci všem: schopným, neschopným, i všehoschopným. Zde nejčastěji těm posledním.

Nakonec to dopadne tak, že místo očekávaného výsledku podle rovnice rovnoměrné distribuce dojde nečekaně k extrémnímu stavu, jehož odstranění pak trvá desítky let a demokratický mechanismus začne znovu (ale vcelku od nahodilého bodu) znovu korodovat. 

Jen mi sem probůh nikdo nepište, že nic lepšího, než demokracii, ještě nikdo nevymyslel. To je veliké klišé.

Vždy bude lepší vláda elit, jen je nutné stanovit jak určíme, co jsou kritéria elit.

Demokracie (i kdyby byla ideální) postrádá objektivní měřítko úspěšnosti a následnou sebereflexi.

0 0
možnosti
PK

Patřím asi k té menšině, která se domnívá, že i volbami se dá něco změnit a můžeme volit i tradiční strany. I když se považuji za "pravicově" smýšlejícího člověka, tak jsem poskočil radostí, když před léty voliči "vykroužkovali" pana Langera. Tady je jasně vidět, že to jde... ale musí se chtít. A tady asi narážíme na problém... voliči asi nechtějí. Jak jinak si vysvětlit, že v parlamentu jsou stále lidé, na které několik let nadávají... Přiznávám se, že se mi líbil návrh (přiznávám se, že jsem zapomněl, od koho už byl), aby na volebních lístcích byla jména seřazena abecedně a ne podle toho, jak si určí strana. Domnívám se, že náklady by byly cca stejné jako u nynějších voleb. Takový pan Zaorálek by se asi velmi snažil... vždyť mezi panem Adámkem a Zaorálkem by byl pěkný nával. Po voličích by se chtěly více méně dvě věci - aby si zapamatoval, kdo je flink či slibotechna a pak aby označil ty, kteří pro stát doopravdy něco dělají.

Na co by ale bylo dobré si dát pozor... Nevím proč a zda je tomu i ve světě (mé jazykové znalosti jsou prachbídné), ale lidé dávají přednost těm, co jsou nejvíce slyšet - a nemusí to být politici - byl jsem osobně svědkem toho, kdy představitelé obce nedali "zelenou" výstavbě parkoviště v místě, kde je lesík. Dokonce proběhla i jakási anketa (či referendum), která byla na webových stránkách města a většina hlasujících byla proti. To, co proběhlo (i v celostátních médiích) bylo, s prominutím, na rozbití huby... Zástupci lidí, kteří chtěli prosadit výstavbu parkoviště, se pustili do představitelů obce takovým způsobem, že se divím, že nepadla nějaká žaloba...

0 0
možnosti
JS

K volbám již nikdy ať si taťka Zeman říká co chce nemá to totiž smysl , kandidáti budou zvoleni i kdyby získali byt jedinný hlas.

2 1
možnosti
PK

K volbám už nikdy... co chtít po lidech, kteří nejsou ochotni zvednout zadek a jít na domovní schůzi, kde se projednávalo zateplování domu... aby po té, co práce začaly podávali stížnosti na kdesi cosi.

Takže vážený kolego, nesouhlasím s Vámi a to už z prostého důvodu... Vám nevadí, že jsou vlády - a je jedno na jaké úrovni - jejichž voleb se zúčastnilo cca 40% voličů? Každý z nás, co máme přístup k internetu, si může potřebné informace zjistit a domnívám se, že většina z nás netrpí sklerózou a má tu možnost i při dnešním způsobu voleb, ovlivnit výsledek voleb. Jenže víc než polovina voličů se řídí Vaším názorem - a nezlobte se, pak naše politická reprezentace je taková, jaká je...

2 0
možnosti
Foto

Tím koncem jste to opravdu zazdil.  Podlehl jste rozšířenému omylu všeobecného mínění, že kdyby to do rukou vzali ti poctiví, že by to začalo fungovat.  Jenže za pár měsíců lidé zjistí, že se opět nepodařilo najít ty správné a poctivé politiky, kteří nekradou. Zjistí, že i podnikatel Babiš , spolu s veleodpovědným Sobotkou a ještě odpovědnějším Bělobrádkem, se musí podřídit přírodním zákonům, mezi které patří i to, že stát žádné ekonomické zdroje nekouzlí, pouze je bere jedněm a dává je druhým. Aniž by o tom měli ponětí, ověří si neochvějnou platnost teorie veřejné volby a teorie ekonomické kalkulace.

4 1
možnosti
MP

Kdyby volby něčemu pomohly, dávno by byly zrušeny. Geniální pravda!!!!!!

3 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1866x
Jsem již starší člověk, již od r. 1990 se živím sám jako podnikatel. Rád bych nepsal hlouposti, ale to posoudíte Vy - čtenáři. Těším se na Vaše reakce.

Seznam rubrik